INTERNET, SOCIALA MEDIER, SHOULD THIS EXSIST OCH ALLMÄNT RÖRIGA TANKAR

Ibland kommer jag på mig själv med att fundera över hur mycket jag delar med mig av på sociala medier. Och om det är skadligt. Jag tänker ofta att det är ganska harmlöst det jag skriver på facebook, instagram eller här i bloggen. Men det är samtidigt en svår balansgång att vilja dela med sig av sådant som händer i ens liv (och som, lets face it, mest handlar om min familj) samtidigt som jag ju vill att barnen inte ska känna att jag har inkräktat på deras integritet när de blir så stora så att de kan förstå det.

Jag är tudelad i frågan. För jag älskar till exempel att få se glimtar av när mina kusiner renoverar eller få lyssna på deras barns röster. Eftersom vi inte träffas så ofta så blir ju det ett sätt för mig att hålla mig uppdaterad om vad som händer i deras liv. Å andra sidan betyder ju det kanske också att jag inte gör en ansträngning att ringa dem eller försöka träffas. För jag invaggas i någon form av falsk känsla av att vi har tät kontakt. När vi i själva verket bara ses genom en skärm.

Sedan är det den där andra aspekten om säkerhet och ett övervakningssamhälle som ibland skrämmer mig. För det mesta oroar jag mig inte det minsta över att typ Kinesiska staten skulle spionera på halva världen, eller över att mitt digitala liv är ytterst sårbart. Men det är det ju. Jag lever minst halva livet genom telefonen. Jag använder mitt mobila bankID till allt jag kan. Jag räknar iskallt med att alla tekniska, digitala system jag tar hjälp av varje dag finns där. Och att de finns där för mig. Alltid. Det är liksom inte det att jag inte fattar att systemen är sårbara. Det är nog snarare så att jag tror att sannolikheten att något ska drabba just mig är ytterst liten.
Frank fyller 5år
Jag lyssnade på en intressant pod idag Should this exsist där de bland annat funderade på att i internets begynnelse så hade man föreställningen om att tekniken skulle göra oss till bättre människor men att det kanske snarare är så att tekniken gör oss till mer av det vi redan är. Detta tankesätt upplevde jag som en ögonöppnare för mig. Jag tror att det ligger i människans natur att tänka som så att ”bara vi får X så kommer allt bli bättre” men egentligen kanske ”X” bara förstärker eller dämpar något. Och jag själv är utan tvekan en produkt av det där fenomenet att internet och sociala medier förstärker den jag redan är men kanske också att det invaggar mig i tror om att jag är bättre än vad jag i själva verket är. Att jag till exempel är bättre på att hålla kontakt med folk än vad jag i själva verket är, bara för att vi kommunicerar genom en skärm.

Okej, som vanligt så vet jag inte riktigt vart jag vill komma med det här. Att missa den röda tråden i ett inlägg är ju ändå lite av mitt signum nu tänker jag mig. Det kanske är det som är min röda tråd – missa den röda tråden. Eller så är den röda tråden att internet och sociala medier tillåter mig att kasta ur mig ögonblicksbilder och tankar huller om buller oavsett om det hänger ihop eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s